Mladi judaši-gladijatori osvajaju Hrvatsku

M.M. November 07, 2021

Ovi mladim judaši iz kluba „Gladijator“ iza sebe imaju već pregršt medalja i titula državnih prvaka. To su Andrija Tomić (11), Kristian Butući (13), Nikola Hadži-Veljković (13), Vita Hudika (12) i Fran Šimanić (13).

Na putu do pobjedničkih postolja bilo je radosti, suza, a ponekad i razočaranja no nitko od njih nije pomišljao na odustajanje jer je judo je plemenita vještina koja osim motoričkih, razvija i psihološke vještine. Od prvih koraka i padova na tatamiju, mladi judaši-gladijatori se uče da su padovi sastavni dio juda, ali i života. Treneri ih uče da je nakon svakog pada potrebno ponovno ustati i krenuti dalje.

U eri nogometnog ludila teško je djecu privući i zadržati u ovom sportu jer su roditeljske ambicije velike i najčešće nerealne. A da je to pogrešno potvrđuje i UNICEF-ovo istraživanje koje je pokazalo da je upravo judo najbolji sport za djecu jer razvija samopouzdanje, snagu i ravnotežu, ali i usađuje svijest o moralnim vrijednostima.

Jigoro Kano, osnivač juda definirao je moralni kodeksi kojeg treba slijediti svaki judaš. To su pristojnost, iskrenost, hrabrost, čast, skromnost, poštovanje, samokontrola i prijateljstvo. Mladi judaši-gladijatori od prvog dana se uče ovim principima koji se primjenjuju na treningu, ali i u  životnim situacijama u kojima se svakodnevno nalaze.

Andrija, Krstian, Nikola, Vita i Fran su naši mladi judaši koji odgovorno i predano treniraju pa od njih u daljnjim natjecanjima možemo očekivati još bolje rezultate i još sjajnije medalje

Mi im od srca želimo puno sportskih uspjeha, ali prije svega da budu dobri učenici i dobri ljudi.

Share This