HAKL NA TAKSIJU: Od kvartovskog do međunarodnog turnira pod okriljem FIBA-e

M.M. November 08, 2021

Domaćin večerašnjeg izdanja podcasta je Dario Livajić, bivši profesionalni košarkaš, a danas košarkaški trener, dok mu je gost Marko Ereš, jedan od idejnih začetnika i pokretača 3×3 basket turnira „Hakl Na Taksiju“ koji se od 2015. godine održava u zagrebačkim Gajnicama.

Riječ je o kvartovskom turniru kojeg su prije šest godina skromno pokrenuli košarkaški entuzijasti, da bi se danas pretvorio u međunarodni turnir, koji se održava pod okriljem FIBA-inog 3x3 sistema. O popularnosti ovog turnira dovoljno govori podatak da se krajem lipnja, na 7. izdanju ovog turnira okupilo između 2.500 i 3.000 gledatelja!

Mali košarkaški turnir kroz godine se pretvorio u pravi dvodnevni festival u Gajnicama na kojem mogu uživaju posjetitelji svih dobnih skupina. Djeca sudjeluju u kreativnim radionicama , a oni stariji osim vrhunske košarke,  uživaju u atraktivnim natjecanjima u tricama. Tu su naravno i grafiteri, a za dobru atmosferu brinu se poznati glazbenici, DJi i breakdanceri. Ako k tome dodamo još hranu i piće po popularnim cijenama, onda dosita nema razloga da ne posjetite 8. izdanje „Hakla Na Taksiju“ koje će se održati od 2. do 4. lipnja sljedeće godine.

„Nas petorica smo organizirali ovaj turnir, ali imamo podršku cijelog kvarta. To nam je bio dodatni motiv da nastavimo s turnirom iako smo u početku bili u minusu. Pomalo smo napredovali, a veliki skok se dogodio 2017. godine kada smo postali satelit turnir za jedan od najjačih Fiba 3x3 turnira svoje kategorije u svijetu „Lipik 3x3 Challenger“, ispričao nam je Marko.

Ulaskom u Fibin 3x3 sistem, organizatori su se morali prilagoditi novim pravilima i nabaviti novu podlogu i lopte. To je imalo ogroman utjecaj na vidljivost turnira pa su se počele prijavljivati i ekipe iz susjednih država. Pobjednik Hakla Na Taksiju, naime,  osim visoke novčane nagrade, osvaja i ulaznicu za Lipik 3x3 Challenger i priliku za odmjeravanje snaga s najboljim haklerima na svijetu!

Sada kad su svoj turnir doveli na respektabilnu razinu, dečki iz Gajnica svojim iskustvom rado pomažu drugima koji žele u svojim kvartovima organizirati turnire ulične košarke. 3x3 košarka u Hrvatskoj je u porastu i nadamo se da ćemo uskoro dobiti još poneki jaki turnir. Marko i njegovi prijatelji dokaz su da je sve moguće ako se radi sa srcem i dušom. 

Share This